Het is geen geheim dat links een website helpen beter te presteren in de resultaten van zoekmachines. Een website heeft meer autoriteit en zal beter presteren in de resultaten van zoekmachines als er meer links zijn die naar de website verwijzen. Simpel gezegd, Google zal u als meer betrouwbaar zien als meer mensen een link naar u leggen.
Er is echter één element dat veel marketingexperts vaak over het hoofd zien. Naast links van andere websites kunnen interne links op uw eigen website het organische verkeer aanzienlijk verhogen en uw SEO-prestaties verbeteren. Het personeel van Ninja Outreach merkte bijvoorbeeld een toename van 40% in verkeer na het herontwerpen van hun interne links.
Maar hoe implementeer je interne links op de juiste manier, en waar begin je eigenlijk?

Wees strategisch met interne links
De meeste SEO/marketing managers en bedrijfseigenaren hebben lang genoeg in marketing gewerkt om te begrijpen wat “interne linking” betekent. Ze stellen een nieuw blogartikel op, voegen een paar backlinks toe naar eerdere berichten en landingsites, drukken op publiceren, en noemen het dan een dag.
Een goed begin, maar niet voldoende.
Deze methode kan alleen succesvol zijn als u consequent nieuwe externe hyperlinks maakt naar uw vers gepubliceerde post. Op die manier zullen ook de oudere berichten waarnaar u (intern) linkte, ervan profiteren. Omdat u moet vertrouwen op een gestage stroom van verse backlinks naar uw verse inhoud, is dit een slechte aanpak op lange termijn. Niet alleen is het nutteloos, maar het kan ook vrij duur zijn.
De betere strategie voor intern linken is om het tegenovergestelde te doen en terug te gaan naar eerdere blogitems die al een aanzienlijk aantal externe backlinks hebben en daar links naar uw meest recente materiaal toe te voegen.
Deze tactiek is eenvoudiger te implementeren, vergt minder inspanning, en kost minder geld om verse externe backlinks te creëren. Er zijn echter een paar cruciale richtlijnen om te onthouden.

Beste praktijken om links intern te bouwen
Link niet zomaar van een ouder stuk content naar een nieuwer stuk materiaal als je wat interne links wilt opbouwen.
Link enkel naar pagina’s die je nodig hebt om te ranken om aan het eerste criterium te voldoen. Stel dat u onlangs een nieuw artikel heeft gepubliceerd over de top CRM programma’s en dat u wilt ranken voor de term “CRM programma’s.” Er is nu een verbinding van een van uw oudere stukken materiaal naar deze nieuwe post. Zoek een goede positie in een ouder artikel voor elk nieuw stuk materiaal dat je wilt laten ranken. Gebruik echter niet te veel interne connecties; daar komen we zo op.
Moeilijker is het tweede gedeelte. Je kunt niet zomaar een bericht uit 2015 kiezen en verwachten dat het zin heeft om er naar te linken omdat het oud is. Zoals u ongetwijfeld weet, geeft de leeftijd van een blogbericht niet alleen aan hoe goed het zal presteren.
Je moet een vorig artikel kiezen dat goed gelinkt is door externe bronnen. Bedenk dat 30 personen hebben gelinkt naar een artikel over zakelijke apps dat u in 2018 hebt geschreven. Google ziet deze post als gezaghebbend omdat andere mensen het interessant vonden. Met andere woorden, Google vindt deze pagina relevant.
Als u een dienst als Ahrefs gebruikt, is het vinden van uw eigen artikelen met veel externe backlinks eigenlijk vrij eenvoudig (meer daarover in een minuut). U hebt nu een fantastisch startpunt en kunt uw pagina’s gemakkelijk sorteren om de inhoud te vinden die het best presteert in termen van backlinks. Vanuit het oogpunt van Google zijn deze postings zeer waardevol, daarom zou je moeten linken naar je meer recente materiaal van hen om het meer autoriteit te geven.
De ankertekst
Ankertekst is de tekst die je gebruikt om een link te maken. Je denkt misschien dat dit niet SEO 101 is, maar luister naar me: Uw ankertekst speelt een belangrijke rol bij zowel interne als externe links.
CRM-software is het onderwerp van uw meest recente post, en u wilt voor dat trefwoord in Google scoren. (Dit is slechts een voorbeeld; het is vrijwel onmogelijk om te ranken voor het trefwoord “CRM software”). is Gebruik je voorkeur ankertekst wanneer je interne links naar dit bericht invoegt (van je oudere materiaal). Door dit te doen, geef je Google nog een indicatie dat dit het trefwoord is waar je voor wilt scoren.

Gebruik echter niet meer dan 100 keer dezelfde ankertekst. Om te voorkomen dat het spammy overkomt op zoekmachines, diversifieer het een beetje. Om trefwoord variaties te genereren, kan een trefwoord onderzoek tool zoals Ahrefs nuttig zijn in deze situatie. U kunt bijvoorbeeld een van de volgende alternatieven gebruiken voor het voortdurend gebruiken van “CRM-software”:
Hulpmiddelen voor CRM-systemen
CRM-software
CRM-tools
Deze zoekwoorden hebben allemaal dezelfde betekenis en een respectabel zoekvolume daarbovenop. Ik heb deze variaties niet zomaar uit mezelf bedacht; ik heb 3 minuten onderzoek gedaan om ze te vinden. Al deze trefwoorden hebben een hoog zoekvolume.
Mix de dingen gewoon zodat je niet te veel optimaliseert voor slechts één sleutelwoord. Op deze manier zullen de links en het verkeer dat van hen komt natuurlijker lijken.
Locatie van interne links
Je weet nu naar welke pagina’s je moet linken en waarvandaan, en wat de juiste anchor-tekst is. Waar in je oudere postings moet je linken naar je meer recente content? is nog een vraag.
Eigenlijk is elke locatie goed, maar jezelf strategisch positioneren is ook een optie.
Het begin van je oudere stukken is de perfecte locatie om links op te nemen naar je meer recente content. Door dit te doen, kunt u er zeker van zijn dat als bezoekers de pagina verlaten ze op zoek zijn naar aanvullende informatie op uw website in plaats van een andere. Dit zal uw bouncepercentage verlagen en zoekmachines meer bewijs geven dat uw website betrouwbaar is.
Zorg er bovendien voor dat elke interne link het dofollow-attribuut krijgt. Het belangrijkste is om uw interne linkstructuur dofollow te houden. U kunt meer lezen over het onderscheid tussen dofollow en nofollow links in deze blogpost.
Gebruik uw homepage voor interne links naar uw belangrijkste pagina’s
U bent zeker een paar SaaS homepages tegengekomen met een footer die de belangrijkste pagina’s opsomt. Interne links worden geplaatst naar de pagina’s die hen het meeste verkeer en geld opleveren, dus dit is geen toeval.
Hoe vaak interne links plaatsen (en hoeveel)
Net als content optimalisatie en zoekwoorden onderzoek, is intern linken een essentiële on-page SEO praktijk. Wij adviseren om elke twee tot drie maanden een ronde van interne links uit te voeren, afhankelijk van het volume van de informatie die u creëert. Hoe minder u in één keer moet doen, hoe vaker u het doet.
Je wilt je oudere posts niet overladen met links naar je nieuwe content als je deze methode een paar keer hebt toegepast.
Een blogbericht komt niet goed over als het te veel interne links heeft. Het zal de indruk wekken dat je moeite hebt om bezoekers op je site te houden, en het zal Google de indruk geven dat je niet linkt naar betrouwbare externe sites.
Neem niet meer dan 10 interne links op in een artikel dat tussen de 2.000 en 3.000 woorden lang is (dat is wat wij onze klanten adviseren te doen).
En last but not least, controleer of de link die je opneemt relevant is voor het eerdere artikel. Om hetzelfde voorbeeld te gebruiken: zet het trefwoord “crm software” niet in een oudere post over social media management alleen maar om te linken naar een recente post die u hebt geschreven. Het is onhandig en niet op zijn plaats, en het is onwaarschijnlijk dat iemand zal doorklikken.
Kan interne linking geautomatiseerd worden?
Inderdaad, dat kan. Er bestaan zelfs WordPress plugins die deze taak voor je kunnen uitvoeren. De plugin suggereert naar welke vroegere posts je moet linken wanneer je een nieuwe post schrijft, en vice versa. We raden echter NIET aan om software te gebruiken om de creatie van interne links te automatiseren.
Zou je een technologie vertrouwen om automatisch links naar je website te maken vanuit externe bronnen? Waarschijnlijk niet, want deze taak is te cruciaal om aan AI over te laten. Bovendien zijn er te veel variabelen in het spel voor een app of plugin om zelf te beslissen wat het beste is.
Om het anders te zeggen, het gebruik van deze tools en het handmatig doen zal de beste resultaten opleveren.
De tools die je nodig hebt voor het maken van interne links
Het goede nieuws is, twee van de drie tools die je nodig hebt zijn volledig gratis en één kost je een klein bedrag p/m. Nog beter nieuws is, alle drie zijn super eenvoudig te gebruiken.
SemRush is een betaalde tool die kan worden gebruikt voor een verscheidenheid van content marketing taken. In dit geval zul je het nodig hebben om te controleren welke van je pagina’s het hoogste aantal externe backlinks hebben die naar hen wijzen, evenals voor zoekwoordonderzoek om de beste ankertekst te vinden. De prijs voor SemRush begint bij $99 p/m, wat een beetje te veel kan zijn als je het alleen voor interne links gebruikt. Echter, het heeft zo veel goede toepassingen naast deze toepassing dat het een kleine investering te maken in vergelijking met de resultaten die het kan je krijgen.
U kunt erachter komen welke van uw artikelen het beste converteren met behulp van Google Analytics. Maak doelen in Analytics voor je meest cruciale conversies als je dat nog niet hebt gedaan. Een conversie van een bezoeker naar een gratis proefgebruiker of van een gratis proef naar een betalende gebruiker, bijvoorbeeld. U zult in staat zijn om te bepalen welke pagina’s de meeste conversies en inkomsten opleveren nadat u dit hebt ingesteld. U wilt interne links naar deze pagina’s maken.
U kunt de rangschikking van de artikelen die goed converteren achterhalen met behulp van Google Search Console en Analytics. Als uw nieuwe artikel over CRM-software het goed doet in de zoekmachineresultaten – laten we zeggen dat het onderaan de eerste pagina staat – kan het zeker wat meer aandacht gebruiken.
Samenvatting
Intern linken is een van de belangrijkste on-page activiteiten die u kunt ondernemen. Zoals u hierboven hebt kunnen lezen, is het niet een eenvoudige kwestie van een link naar uw nieuwe blog plaatsen binnen een oudere blog. Zorg ervoor dat je:
Bezoek je oudere posts en plaats links naar nieuwere posts
Kies de oudere posts die goed scoren en veel backlinks hebben
Kies zorgvuldig (en varieer) je anchor tekst
Label al uw interne links dofollow
Plaats je interne links aan het begin van je content
Automatiseer nooit intern linken
Vertrouw op drie cruciale tools
Dat gezegd hebbende, kan intern linken te veel zijn voor je merk, vooral als je geen sterk contentmarketingteam hebt. Als u op zoek bent naar een SaaS-partner voor contentmarketing met een sterke reputatie in het creëren van geweldige content die de zoekresultaten van Google laat knallen, neem dan vandaag nog contact met ons op! Wij geven uw SaaS-merk de inhoud die het nodig heeft om op pagina 1 te komen!